Voor leerlingen

Leerlingen aan het woord

Hendrik

Het Grieks vormde een uitdaging in combinatie met het Latijn, maar ondanks het vallen was het opstaan het elke keer waard. Wanneer je dertien of veertien bent, weet je nog niet van welke boom het is dat je de vruchten zal plukken. Nu reeds iets ouder durf ik toe te geven dat ik aangenaam ben verrast.

Ana-Clara

Na het eerste middelbaar Latijn gedaan te hebben, was het voor mij niet zo’n moeilijke keuze om er nog een oude taal bij te nemen. Na het proevertje Grieks op het einde van het 1e jaar wist ik wel zeker dat dit iets voor mij was. De taal, de cultuur, de filosofie, de grote klassieke auteurs en hun werken intrigeerden mij. 5 jaar Grieks heeft mijn schoolcarrière, inzichten en ideeën verrijkt. Ik heb me mijn keuze dan ook nooit betreurd.

Michiel (1ste graad)

Ben je nieuwsgierig naar hoe de oude Grieken, de Griekse taal en de Griekse mythen inspiratie betekenden voor Shakespeare, Michelangelo, Walt Disney, boardspellen, games en vele boeken? Wil je de geboorte van Athena aanschouwen? Zien hoe Kronos en Gaia wraak nemen op Ouranos? Of meehuilen met koning Midas? Ik wel! Ga voor Grieks!

Xhoana

Ik heb met veel plezier vijf jaar Grieks gevolgd. Voor mij was het eigenlijk vrij gemakkelijk om op het einde van het vierde jaar toch Grieks verder te studeren, maar ergens heb ik die keuze toen blindelings gemaakt. Als ik terugblik op mijn loopbaan, kan ik enkel zeggen dat ik een uitstekende keuze heb gemaakt. Het Grieks (samen met het Latijn) hebben me op verschillende vlakken doen groeien tot de persoon die ik ben geworden. Mijn verstand is op verschillende aspecten getraind, gaande van het logisch denkvermogen tot mijn geheugen en taalvaardigheid. Los daarvan heeft het Grieks mij ook dicht bij het ontstaan van onze westerse maatschappij gebracht. Ik heb kennisgemaakt met de vaders (en moeder!) van de westerse filosofie, theater, literatuur, … Het Oudgriekse erfgoed is van onschatbare waarde en heeft een enorme indruk gemaakt op mij als leerlinge Grieks.

Victor

Ik heb voor Grieks gekozen omdat het simpelweg een leuke taal is. Daarnaast wilde ik graag de bakermat van onze Westerse beschaving bestuderen. Ik wilde niet alleen bijleren over de Oudgriekse samenleving en cultuur, maar ook grote literaire werken als de Ilias en de Odyssee lezen en analyseren.

Senne (1ste graad)

Ik leerde heel graag over de cultuur van de Romeinen. Hoe woonden ze? Wat aten ze? Waarin geloofden ze? Daarnaast las ik ook met veel plezier Latijnse teksten over de absurde verhalen die de Romeinen vroeger vertelden en opschreven. Daarom is het ook des te leuker om daarnaast ook te weten te komen wat de oude Grieken allemaal schreven en deden, want ook zij vertelden wel eens gekke, maar interessante verhalen!

Laura

Van mijn keuze voor Grieks na het eerste middelbaar en een tweede keer na het vierde middelbaar heb ik nooit spijt gehad. Wat sommigen zich misschien voorstellen als een dode taal leren en enkele woordjes vanbuiten leren, heb ik heel anders ervaren. Het Grieks biedt je een mooie combinatie van literatuur, cultuur en verruimt je kennis op verschillende vlakken. Na vijf jaar met Grieks als hoofdvak, heb ik mijn taalvermogen en geheugen getraind en heb ik een enorme culturele bagage meegekregen die ik niet zou willen missen.

Guus

Uitdagingen ga ik nooit uit de weg, zo ook was ik vastbesloten mij deze vreemde taal in nog vreemdere letters eigen te maken en tussen alle tragedies, heldendichten en optatieven door heb ik nieuwe vrienden gemaakt, levenslessen geleerd, maar vooral heel veel mijn wenkbrauwen gefronst.

Jonas

Oorspronkelijk had ik, zoals de meesten, Grieks gekozen vanuit het opzicht “waarom niet? Ik kan het altijd eens proberen...” Uiteindelijk ben ik Grieks blijven doen omdat ik het zowel een tof vak vond als echt interessant. Ik heb veel bijgeleerd, gaande van de (soms nogal eigenaardige) Oudgriekse cultuur en de eerste vormen van filosofie tot de verrassende subtiliteit en nuances die men in de taal kan terugvinden. Ik heb het gevoel dat deze richting me uiteindelijk als mens heeft verrijkt.

Studenten aan de universiteit blikken terug

Caroline, afgestudeerd in de richting Grieks-wiskunde, arts-specialist interne geneeskunde

Het jarenlang inoefenen van woordenlijsten heeft mijn geheugen enorm getraind, een vaardigheid die me tot op de dag van vandaag goed van pas komt.

Ming-Way, afgestudeerd in de richting Grieks-wiskunde, huisarts

Door Grieks en Latijn te studeren was het voor mij ook gemakkelijker om anatomie te leren tijdens mijn studie geneeskunde, aangezien de meeste termen in het Grieks of Latijn zijn.

Alexander, afgestudeerd in de richting Grieks-Latijn, drs rechten

De filosofie die we hebben gezien, komt hoe dan ook van pas tijdens de studies. Naar de visie van Aristoteles op gelijkheid verwijs ik nog regelmatig zowel in de lessen die ik begeleid als in mijn doctoraat.

Marguerite, afgestudeerd in de richting Grieks-Wiskunde, student astrofysica

Nu ik enkel wiskundige en wetenschappelijke lessen volg begin ik dat Grieks toch wel wat te missen.

Lily, afgestudeerd Toegepaste Taalkunde (Engels-Italiaans), Lingue, Litteratura e Cultura Moderna (Frans, Nederlands en Engels)

Het studeren van klassieke talen heeft me o.a. discipline geleerd, het heeft me letterlijk leren studeren. Je traint bovendien je geheugen en je verrijkt dankzij deze lessen je kennis van cultuur, je leert m.a.w. andere culturen kennen en appreciëren, iets wat je in deze huidige tijden van interculturaliteit zeker van pas komt. Je leert bovendien over onze geschiedenis, hoe moderne maatschappelijke problemen ook toen al aan bod kwamen. Je kijkt door het vertalen van een tekst mee door de ogen van de schrijver en leert de schoonheid van een andere taal kennen. Je leert filosoferen en dichten, het verrijkt zowel je persoonlijke leven als je carrière volgens mij.

Grieks in het tweede jaar?